Första studentfesten!

Igår var det så dags för det första rediga studentpartyt arrangerat av en förening från skolan. Fransmännen är faktiskt rätt så aktiva i sina studentföreningar här nere också även fast det givetvis inte är samma "kultur" som i Linköping. Det skulle vara måttligt uppskattat att komma shakandes i en nerkluddad och besudlad overall på en av de här tillställningarna. Kvällen var upplagd så att tjejerna skulle träffas en timme innan killarna och få sig en "surprise" innan vi grabbar anslöt senare.

I mitt studentboende skulle många brudar gå på detta så givetvis tog man tillfället i akt och vara med på förpärlan och jädrar vilket ratio, jag var den enda grabben bland 10 brudar så det var inget fel på könsfördelningen :) Senare anslöt Markus också och det var välbehövligt för tjejerna drog kollektivt innan vi knappt hann börja. Vi roade oss bla. med att kolla på bifogad video om när Sveriges mest imiterade person Dr Alban skall lära sig att härma dialekter...många skratt utlovas!!

http://www.youtube.com/watch?v=74vxNn3Ui8w

När vi sedan kom till festen hade damerna tydligen fått sig en "chippendale"-show där några fransmän hade visat mycket hud och haft handen för "paketet" - mycket uppskattat sa de iaf. DJn var rätt kass faktiskt, tydligen spelar han på ALLA EDHEC-fester så det lär ju inte bli bättre precis....men folket var riktigt skönt, massa ur utbytesgänget och roliga frankofoner, på det stora hela en lyckad kväll!




En sjuk sak och en annan sjuk...fast rolig sak

Glömde berätta för er att någonting hemskt hände förra veckan när jag skulle åka till skolan. Tåget taxar ut som vanligt från centralen men när det skall stanna vägrar man släppa av passagerarna. Folk börjar bli oroliga och fokuserar istället blickarna ut på perrongen där ett drama utspelar sig....en skock människor har samlats vid en dörr till tåget och jag befarar att det värsta har hänt, någon har försökt ta sitt liv genom att hoppa framför tåget. Lyckligtvis när jag kommer så lever människan men är i chocktillstånd och ligger under tåget och gråter. Jag fick aldrig någon klarhet om hon verkligen ville ge upp tillvaron eller om det var en olycka men en skum start på dagen var det iaf....

Nu till den andra sjuka historien fast på ett roligare tema. Idag anlände en tjej till och anslöt sig till "Svenskligan" här nere som nu är uppe i 10(!) personer. Hon berättade att vår hyresvärd tydligen har en liten fetish och det är att gå lättklädd här på studentboendet och ragga brudar!!! Han är tydligen alltid "upptagen" på rummet när man knackar och man vill kanske inte veta vad han är upptagen med men tydligen har han inget emot att visa upp sin kropp - om man skall gå på skrönorna. Han är 70 år och rökare så det är bara att höra av sig av mina kvinnliga läsare av denna blogg om ni är sugna....=)

Dagens skönaste stund var för övrigt att köra ett redigt gympass med Mackan på "Espace Wellness", ett helt ok gym nere på stan men pissdyrt - 110 € / månad!!! Jämfört med Campushallens 270:-/mån i bakfickan kände jag att det inte ens var läge att pruta men som så alltid så kan man i detta hierarkiserade land säga att man går på en av landets högst rankade handelshögskolor och vips får man rabatt, galet men sant. Som att de som går på vår skola inte har "råd" att betala för sig(de betalar för övrigt 100 000 :- per år för att gå på skolan vilket vi utbytesstudenter är lyckliga själar att slippa) men men, vi klagar inte....hälsan är viktig att investera i(dagens moralkaka javisst!). Dessutom fick man bastu, simhall(mer simpöl) och jacuzzi på köpet. Men det som händer i bastun stannar i bastun(det var mixbastu för övrigt).....iaf tills imorgon då jag fått ett nytt intryck från det här stället :)

Dagliga filosofin....

Varje människa brukar ha någonstans, någon stund på dagen då de känner att man kan ägna sig åt lite ifrågasättande om varför världen ser ut som den gör. Min inträffar då jag tar tåget till skolan, 5 härliga lugna minuter innan allting tar fart igen, inget bröl(göteborska för oljud) utan bara tid att tänka över att Frankrike trots allt går runt även fast mycket är olikt Sverige. En av dessa olikheter är att fransmännen gillar att strejka stup i kvarten så det är standard att det inträffar 3-4 "grèves" = strejker per år säger fransmännen inom tågsektorn - HELT SINNES! hur kan man planera så? tänk om det "bara" inträffat 1 fram till november då accepterar alltså folk att det blir tåglöst fram till jul?? Man får revidera sina uppfattningar om det punktliga samhället när man kommer tilll Frankrike, här är allt GODTYCKLIGT i ordets rätta bemärkelse. Man får helt enkelt gå och ställa sig på busshållplatsen efter som den ALLTID är försenad, man vet inte om det är den förra bussen som kommer eller kanske två bussar innan men det spelar ingen roll. Mentaliteten är att "den kommer när den kommer".

En annan "smart" sak de gillar här nere är att ha tidtabeller som utgår från när bussen startar från första hållplatsen och sedan står det angivet i minuter hur lång tid det tar att åka till några(märk NÅGRA) hållplatser...IDIOTISKT...så det är bara köra "laissez-faire"-gunget och vara ostrukturerad i fortsättningen också. Tyskarna är likadana som vi nordbor, de klarar inte riktigt av det här med opunktligheten men de anpassar sig tids nog också....

Nåväl, dagens filosofierande gick alltså ut på att observera ett samhälle som struntar i om det finns vissa regler(i detta fall tidtabeller) eftersom de ändå bryts hela tiden....och kanske skulle vi lära oss en smula på det i Norden ändå. Att få bort vår "mjäkiga" stämpel om Jantelagen och att inte sticka ut och istället blanda in en gnutta olydighet i systemet? Tänka lite mer i termer som Timbuk så glatt skrålar på skånska "Det ordnar sig...."


La cuisine francaise....

Idag tänkte jag göra en traditionell lunch bestående av korv, pasta och ägg. Inte ont anande köpte jag en korv som såg till synes ut som en god tysk bratwurst med über-kryddning. Sagan fortsätter med att jag steker på korven som plötsligt smäller till och jag tar i egenskap av att vara militär skydd framför spisen för här flög det stekhet olja kors och tvärs över köket... det som ligger kvar i pannan är en spräckt korv med ett innanmäte som kan karakteriseras av ett "hopkok" av allt som man inte visste kunde få plats i en korv. Tydligen hade jag köpt "Andouillettes" vilket är fransmännens svar på vår falukorv - dvs allt från djuret utom kött. Korven bestod främst av grismage vilket ni kan se på bilden ser lite annorlunda ut än korv som vi är vana vid. Samma koncept som en vårrulle - man vet inte vad som är i fast det smakar gott - dock så var inte fallet med denna "andouillette" utan den åkte i slasken med en gång....men det var kul att pröva på något nytt! Sen är ju frågan om vår falukorv är så mycket bättre med ett innehåll bestående av mer tillsatser än kött men den smakar iaf bättre....








Smaklig måltid.....

Sctheeek-kväll på riktigt!

Dåså var det äntligen dags för oss nya rookies här nere att pröva på klubblivet på rivieran. Kosan styrdes mot Cannes vilket ligger nära Nice, 4 mil västerut. Planen var att ta en snabbdrink hos mig eftersom jag bodde närmast stationen då vi skulle ta tåg till Cannes. Fransmännen älskar ju att strejka så fort det är något som är fel och så var fallet den här kvällen. Så när vi kom till centralen var tåget inställt och vi hade bokat bord på restaurangen i Cannes om en timme = EJ BRA... men då drog Pegah och Malin i sina trådar här nere och lyckades fiska upp en skön svart-taxi-chaffis, låt oss kalla honom mr well-dressed. Den här extraknäckaren var en pensionär som sysselsatte sig delvis med att skjutsa fulla nordbor längs rivieran och däremellan kolla på basketmatcher medan man stuffade loss på klubben. Sagt och gjort, 5 € var till Nice - vilken bargain! Så vi satt 11 pers i en buss för 9 och brände iväg till Cannes. Klubben vi skulle till tillhör de RIKTIGT fina här nere så det var glamour, glitter och kändisar som gällde.

NRJ Music Awards hade hållts i stan samma kväll så efterfesten skulle äga rum på klubben där vi var. Vi väntade med spänning på när kändisarna skulle rulla in och visst det var en och annan Ferrari och Lamborghini som rullade in framför. Dealen var att vi skulle äta så långsamt som möjligt för att få automatiskt inträde till klubben som började runt 1-snåret. Och långsamt åt vi bokstavligt talat(tror jag klämde min pesto-pasta på 1½ timme!), mångda beställe även det billigaste vinet och maten som fanns att tillgå vilket ändå gick loss på 40 € men det var det värt med tanke på vad som skulle komma.

När sedan klubben brakade loss hade några skymtat allas vår glamourmodell Victoria Silvstedt och skulle gå fram och ge henne en "ryggdunk" . Hon ställde gärna upp på bild så Emmi och Christoffer fick sig en populär mingelbild(finns att beskåda på facebook inom kort).

Klubben var riktigt grym, först började de med skönt 60-talsgung där man fick visa sina bugg-skills på dansgolvet som vi svenskar intog snabbt. Senare på småtimmarna gick det över i euforiskt house/techno dunk med internationell prägel. Som pricken över i tog bartendrarna ibland fram stora syrgastuber och "sprayade" dansgolvet vilket gav en extra kick till det redan gungande sällskapet. De satte även "eld" på baren emellanåt för att föra stämningen till en högre nivå - så tyvärr Platå du är iskall jämfört med detta stället....






Det pappersexercerande landet...

Det fanns en gång ett land dit hotet om växthuseffekten och den globala uppvärmningen aldrig nådde till. Ett land där man löd efter mottot "kopiera mera" och så gärna tryckte på den gröna stora knappen på kopiatorn en gång till. Ett land som anammat Max Webers tankar om det effektiva byråkratiska styret och papprets makt. Ett land som behöver en kopia av passet till i princip allt du gör. Detta landet kom att kallas Frankrike....

Efter ännu en dag av pappersfnatt med ansökan om CAF(= bostadsbidrag i Frankrike) och öppnande av bank-konto mm så är man lite seg denna afton. Därtill kan tilläggas att jag prövade på utelivet i Nice igår genom att hänga på det internationella haket "Waynes" i gamla stan som många studenter gärna flockas runt för att ta en öl eller två....och dansa på bord! - vilket givetvis jag också gjorde(man tar ju traditionen dit man kommer). Tydligen spelar liveband här varje dag och en och annan goding drog de allt på så man fick härja runt lite, var dock inget klubbställe utan det blir det troligen dags för på lördag då dragplåstret Laurent Wolf skall spela på största klubben här. Dagen bestod även av ännu en kulturell fullproppning i kursen "French attitudes towards nation and self" genom en av de troligen mest intellektuella och belästa lärarna här nere, Jean-Luc. Den här monsieurn är psykoanalytiker men avslöjar gärna om hur sina patienter beter sig...kanske för att han ser på oss likadant, det förtäljer inte historien.... Efter tre timmar med 2x5 min raster så var klassen lite mörbultad och en talande tystnad infann sig efter att JL hållt igång och ville ha frågor :) Skoldagarna här nere är sinnesjukt långa nu under första veckan iaf, 09.30-19(för oss som läser filfak i linkan blir detta en smärre chock givetvis:). De kurser jag läser under den första terminen är:

1. Strategic Analysis (2 p)
2. Human Resource Management (4p)
3. Product and Promotion Management (2p)
4. Topics in French Business and Environments (5p)
5. Logistics (2p)
6. International Relations for Business students (2p)
7. French Attitudes Towards Self and Nation (3p)
8. French - språkkurs som inte börjat ännu (3p)

Så åtta kurser samtidigt låter mastigt men de flesta som ni ser är pluttiga vilket betyder att man kan ha en föreläsning i veckan och nästa om två veckor! Annorlunda system men kul att uppleva. Resten av gänget drog till Waynes idag men jag som lever i sviterna efter dagens prestation taggar ner och inväntar logistik-laben imorgon där fåglar har viskat i mitt öra att internredovisningskunskaperna skall sättas på prov....får se hur det går hehe

Och tro mig, det kommer att dansas på borden på "Waynes" även idag, och dagen efter det och dagen därefter :)


Retournons à l'école

Då har vi även gjort den stora återkomsten till skolan genom att sätta sig ner och lyssna på en människa som skall förmedla ett förhoppningvist klokt och lättebegripligt buskap. Det förstnämnda kan mycket väl stämma men det sistnämnda får hålla på sig lite här nere. Vår första dag bestod av massor med information om skolan och praktisk information om Nice och vad vi skulle fixa, var bra anordnat. Vi förväntade oss inget nolle-p med flugor och basecamp utan här hade de styrt upp en "cocktail" där man fick träffa sin "buddy". Jag hade äran att få en snygg marockanska som fadder som jag kacklade på med min franska men hon förstod så det gav en confidencekick(alltså som CONFIDENCE!!! Pärran). De bjöds även på en lokal specialitet som kallas tarte de roi-någonting....:) de hade bakat in en leksaksfigur i tårtan, de som fick figuren skulle sätta på sig en "kungakrona" och baka nästa kaka som skulle innehålla den här figuren...snacka om vandringspokal.

Vi träffade även de andra utbytesstudenterna, många tyska, mexikanare, singaporianer(?), kanadicker och andra européer - riktigt kul! Samt att vi redan har bildat ett svenskgäng bestående av oss 5 LiUare, Markus och Madelene från Jkpg, Anna från Lund, Emma från Gbg(som vi inte träffat än men hon kommer med!). Idag åt vi på en restaurang där Pegah och Malin är stammisar, dyra pizzor men sjukt mättande! 130 spänn fick vi punga ut med för en pizza dagens avistakurs men man får lyxa till det ibland.

Mer om skolan då, det är inte riktigt som svenska systemet(iaf inte som i Linköping), här är kurserna på enbart 2-5 ECTS(dvs en kurs kan motsvara cirka en vecka bara i Sverige!) men skillnaden är att vi läser alla på samma gång vilket betyder 7 tentor men den dagen den sorgen.....Även dagarna är uppbyggda på ett annat sätt, ibland kan man gå i skolan från 8-1830! dvs undervisning men paus för lunch. Föreläsningarna är ofta 3 timmar med en 20 minuters bensträckare i mitten men det tär på skallen att sitta så länge i en stol och försöka fokusera. Idag hade vi "Human Resource Management" med ett av de värsta sömnpillren jag upplevt. Hon satt och läste monotomt och ett tag trodde Markus att hon skulle somna av sin egen röst. Fransmännen började kolla på bilder och Fb och snacka, var sisådär....
Då kände jag att det kanske inte är så stenhård disciplin här på landets fjärde högst rankade handelshögskola heller...

Fler anlända vikingar

Igår(lördag) var jag och Emmi på Carrefour vilket är fransmännens svar på ICA Maxi....fast i kubik!! Var helt sinnessjukt(citerad clajan) mycket varor mellan himmel & jord ihoptryckt i ett varuhus. Detta låg trots allt inte utanför stan som annars är vanligt för sådana här typer av hypermarchés som de kallas här utan nära spårvagnen i smeten. Här flanerade vi runt i timtals och handlade ännu mer inredningsprylar och saker för att piffa upp våra lägenheter. Efteråt hade vi även här gjort några klipp. En rolig detalj är att fransmännen har anställt en stackare bland fruktavdelningen vars enda uppgift är att knappa in rätt nummer för rätt frukt eller grönsak så snacka om sifferminne den snubben har, jag med mina litchis tog honom inte lång tid att knappa in(nummer 76 såg det ut som), kan bli lite segt jobb i längden.....

Glad Emilia med massor av kassar :)





Idag(söndag) kom resten av svenskgänget här nere, Christoffer, Malin och Pegah! Har precis kommit hem från en första träff på deras stammisställe "Waynes" som är en krog som ligger i gamla stan här i Nice med internationell prägel. Var riktigt kul att snacka av sig lite och få svar på många frågor om skolan och vad som komma skall. Har även idag kört mitt första motionspass genom att springa/gå längs strandpromenaden till flygplatsen och tillbaks vilket var en rejäl runda visade det sig hehe så vi får se hur benhinnorna reagerar imorgon....

Första dagarna

Nu har tom jag bestämt mig för att starta upp ett forum där jag kan dela med mig av mina upplevelser som utbytesstudent i Nice under vårterminen 2009(inspirerad av Matte, Nisse, Pärran, Maria, Marina ja listan kan göras lång...) Det kommer förhoppningsvis leda till en del roliga anekdoter och (pinsamma) avslöjanden. Vi börjar "in medias res" = rätt in i handlingen

V 2, har precis kommit hem från nyårsvistelse i Arnhem, Holland hos syrran för att sätta mig på nästa plan som tog mig till en pärla på rivieran, Nice. Kan förtäljas att holländarna har till 90 % samma tradition som vi svenskar på nyårsafton dvs intag av etanol i olika slag och sedan i intoxikerat tillstånd fira upp massa raketer mot en redan upplyst sky - en inte alltför genomtänkt kombination....fast här vart det extremt mycket smällare så det var som en krigszon mitt i stan men roligt!

Onsdag

Efter några pirrande dagar i gbg där jag peppade upp för en termin utomlands, träffade gamla polare och slöt många avtal om fester nere på rivieran :) och givetvis en kebab på kungs styrde jag kosan söderut!
Efter byte på Kastrup bar det då äntligen av rakt ner mot Medelhavet, piloten gjorde en liten "snurr" efter Alperna för att landa tryggt på Cote d'Azur Aéroport som nästan ligger "i" Medelhavet. Väl nere förstod jag att det hade varit kaos i Marseille som inte ligger alls långt bort med snökaos och avstängd flygplats men i Nice hade snön förvandlats till tunga regndroppar istället vilket inte var det första man trodde man skulle mötas av här nere....men det visade sig vara tillfälligt.

Första kontakten med bostadsbolaget

När jag till slut tråcklat mig fram genom gränderna i innerstan från stationen till bostaden var det låst, på båda ställena! Det fanns dock en liten knapp som det stod "Reception" på men det kom ingen när jag ringde så det blev till att ta upp telefonen och ringa. Först testade jag hur bra de var på engelska men då la han på direkt! Andra gången körde jag igång franskan och då babblades det på må ni tro! Till slut kom det en snubbe som såg ut som en korsning mellan en alkis och en före detta kvinnotjusare och öppnade dörren, monsieur Philippe - skön snubbe visade det sig! Han inventerade lite vad som fanns i lyan och så fick man skriva på några papper och avsäga sig alla rättigheter som redan var obefintliga.... =)
Efter detta att "Maslow" var löst begav jag mig ut på stan för att utforska och hitta närmaste mataffären(självklart Emma!) och fransmännen har tydligen ett bra utbud av proviantaffärer, allt från lyxiga Monoprix på avenyn(avenyn är alltså inte gbgs utan Jean Médecin som den heter här men för mig är det avenyn för att skapa ngn slags hemmakänsla) till ED och Lidl som ju även finns i Sverige vilka är studentens alternativ. Priserna för en ekonom som jag var inte så hutlösa som jag trodde de skulle vara utan det liknade mångt och mycket Sverige(även fast det är ett relativt dyrt land i Europa).
Dag 1 var så till ända och jag somnade som en stock med många nya intryck att bearbeta.

Torsdag

Får reda på av Bella att FTn har slängts in i studentportalen och loggar in med en klump i halsgropen för jag visste att den här tentan hängde håret....men sedär! Den var inlagd för mig också så då var det någonting att fira! Ni LiUare som läser detta vet att det alltid är lite hårresande och pulsförhöjande när man vet att resultat lagts in i portalen :)
Idag kom Emmi till Nice med 50(!) kg bagage, jag fick givetvis agera nepalesisk packåsna och bege mig ut till flygplatsen men det skulle bli dökul att träffas igen!

En efter en kom svenskarna från sthlmplanet ut med små bagage och till slut kom Emilia med en "trolley" fullbakad med väskor så det vara bara att hugga i. Var kul att träffas och snacka igenom helgerna och framtiden här nere. Emilia skulle bo med en kinesiska bara ett stenkast från mig(alltså väldigt centralt också). Vi kånkade upp med väskorna och träffade Weng Deng(du får rätta mig Emmi) som inte kunde mycket engelska så det var kalas för vår franska.(kort på henne lär komma upp snart).

Fredag

Shopping stod på schemat för både mig och Emilia som inledde dagen att fixa telefonkort så nu kan ni nå mig här nere på +33665297944 så slå en pling om ni vill ventilera era liv! Vi var garanterat de kunderna som stod längst tid i den affären(alla försäljare kom fram och undrade "je pourrais vous aider monsieur/mademoiselle?" (= behöver ni hjälp - ni ser lite vilsna ut?), efter att ha jämfört alla de tre stora abonnenterna(som de snåla ekonomer vi är) så bestämde vi oss för den billigaste kontantkortstelefonen och den var SINNESSJUKT billig, för 40 € fick man nytt SIMkort, ny tfn och 25 € att ringa för - vilken deal! Efter detta inhandlades lite smått och gott till lägenheten(bilder kommer inom kort) och en promenix ner till "Promenade des Anglais" som är en bedömt en halv mil lång strandpromenad där vi tog en ciabatta och njöt av vädret - det var så gött att jag kände mig lite solbränd efteråt! Lite folk låg på stranden(dock med kläder på hehe) och blickade ut mot Medelhavets kristallblå böljor. På kvällen såg vi en film ,"Dead Mans Shoes", (rekommenderas) och käkade Litchis vilket för övrigt har blivit vår favoritfrukt här nere. Hoppas alla har det bra i Svedala och inte fryser ihjäl muhöhöhö

















Mina korridorskamrater vet att jag gillar att laga mat så många kryddor har redan införskaffats!


RSS 2.0