Dagliga filosofin....

Varje människa brukar ha någonstans, någon stund på dagen då de känner att man kan ägna sig åt lite ifrågasättande om varför världen ser ut som den gör. Min inträffar då jag tar tåget till skolan, 5 härliga lugna minuter innan allting tar fart igen, inget bröl(göteborska för oljud) utan bara tid att tänka över att Frankrike trots allt går runt även fast mycket är olikt Sverige. En av dessa olikheter är att fransmännen gillar att strejka stup i kvarten så det är standard att det inträffar 3-4 "grèves" = strejker per år säger fransmännen inom tågsektorn - HELT SINNES! hur kan man planera så? tänk om det "bara" inträffat 1 fram till november då accepterar alltså folk att det blir tåglöst fram till jul?? Man får revidera sina uppfattningar om det punktliga samhället när man kommer tilll Frankrike, här är allt GODTYCKLIGT i ordets rätta bemärkelse. Man får helt enkelt gå och ställa sig på busshållplatsen efter som den ALLTID är försenad, man vet inte om det är den förra bussen som kommer eller kanske två bussar innan men det spelar ingen roll. Mentaliteten är att "den kommer när den kommer".

En annan "smart" sak de gillar här nere är att ha tidtabeller som utgår från när bussen startar från första hållplatsen och sedan står det angivet i minuter hur lång tid det tar att åka till några(märk NÅGRA) hållplatser...IDIOTISKT...så det är bara köra "laissez-faire"-gunget och vara ostrukturerad i fortsättningen också. Tyskarna är likadana som vi nordbor, de klarar inte riktigt av det här med opunktligheten men de anpassar sig tids nog också....

Nåväl, dagens filosofierande gick alltså ut på att observera ett samhälle som struntar i om det finns vissa regler(i detta fall tidtabeller) eftersom de ändå bryts hela tiden....och kanske skulle vi lära oss en smula på det i Norden ändå. Att få bort vår "mjäkiga" stämpel om Jantelagen och att inte sticka ut och istället blanda in en gnutta olydighet i systemet? Tänka lite mer i termer som Timbuk så glatt skrålar på skånska "Det ordnar sig...."


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0