Det är inte lätt när det är svårt.....

Har nu med lite perspektiv på all pappersfnatt i början kommit in i en slags "vardag" här, fast just nu har vi faktiskt lov(JA NI LÄSTE RÄTT, back to mellanstadiet!). Inte nog med att detta skall vara Frankrikes "elit" som går på den här skolan de har lov också, sport- och påsklov. Håller på och förbereder vår Paris-resa som går av stapeln till helgen, vi hittade helt ok flygbiljetter eftersom det skulle vara lite segt att sitta x antal timmar på ett tåg för samma pris så är vi absolut inte miljömedvetna och brölar iväg i luften istället :) Fixar-trixaren Mackan har dessutom hittat ett hotell som ligger nära Eiffeltornet och alla andra godsaker som vi skall förkovra oss i under helgen så det kommer bli AWESOME. Blir även utgång på "Le Cub"(rätta mig om jag har fel Pegah eller Malin!) vilket är ett inneställe i hufvudstan. När vi ändå talar om utgångar var vi ute på ett annat schtekställe här nere, denna gång i Monaco, Jimmy'z. Och för att anknyta till mitt tidigare inlägg om fördomar så knäcker vi en till här, det kostade inte en € att komma in på detta ställe så det blev en billig kväll! Däremot gjorde en i sällskapet misstaget att beställa in en drink och fick spader när han fick notan, 55 Euro skulle de ha, som en Paris-resa med andra ord.....men musiken och stället var riktigt fräsht iaf! Vi grabbar kom ju in tack våra skönheter vi hade med oss, här räknas vi killar som något "bihang" som kommer in i mån av antal damer som ackompagnerar oss...så tack Madde för att jag fick hänga med in! :)

Nu tillbaks till verkligheten och de fyra presentationer som tar upp lite av min tankeverksamhet just nu....a tout!


 

Knäcka fördomar

Det är svårt att inte ha fördomar om ett land speciellt om man inte har bott i det, och så är fallet även med Frankrike för merparten av er som läser detta. Så därför kan jag härmed döda/bekräfta några av fördomarna som ni går och bär på och känner att ni vill ha klarhet i:

- Det går alldeles utmärkt att dricka kranvattnet i Nice och säkert merparten av alla franska städer men faktum är att vattenavdelningen i affärerna här tar upp en avsevärd större plats än i sveriges dito så man köper mycket vatten här nere. En rolig historia är att Deng-Weng från Kina som Emmi bor med sa att man kan dricka men man riskerar att tappa håret! Vi får se om detta kanske är försenade biverkningar för mig men har inte känt att det börjat knaka i hårbotten än i alla fall...

- Ja fransmännen älskar vin och ost i alla dess former, de har alltid en vinhylla i vilken liten affär du än må gå in i på bekostnad av ölutbudet vilket framförallt kommer från den tysk-gränsande provinsen Alsace men finns i betydligt färre varianter än bordeauxvinerna. Ostar har de till oändlighet, speciellt mjukostar som även nått Sverige som Brie och Camembert. Detta är dock bara toppen på isberget för här nere är de verkligen konnässörer(låneord från franskan) och har en hel ICA-maxi-disk med olika mjukostar i de större affärerna.

- Det finns faktiskt osthyvlar i Frankrike även fast de säkert inte vet hur de skall använda de utan istället finns de för att vi nordbor skall få lite hemmakänsla.

- Alla fransmän går inte runt med baskern på sned och baguetten i hand och pratar litteraturhistoria och Zola men visst är baguetten det mest producerade brödet utan dess like och lär förbli det för anskådlig tid framöver.

- Merparten av befolkningen är brunetter varav vi blonda svenskar ibland får lite extra uppmärksamhet och busvisslingar på gatan(dock har brudarna här nere fått mer av den varan än vi grabbar.....)

Ikväll är det utgång med vikinggänget, vi har lite olika ostar att välja mellan på vår festbricka. Valet står mellan en traditionell men ack så trevlig Niceafton eller en utmanande dansant kväll i Monaco, vi får se vart smaklökarna tar oss... 

Det här hotellet ligger ett stenkast från min lägenhet och jag undrar vad det är för något hotell egentligen med tanke på titeln, det kanske skulle översättas till semibordell istället....

Italienbesök med päronen

Redan efter en månad utomlands var det då dags för ett besök från päronen som gärna ville komma hit och njuta av solen och se hur livet ser ut här nere. De kom med ett flyg från Amsterdam okristligt tidigt(med mina mått mätt iaf!) så trots att farsan avböjde ett mottagande så stod jag där och vinkade in de till Nice. Vi hyrde en bil och satte av mot stan för en visning av min lilla lya. Därefter följde den obligatoriska kaffekoppen för päronen och utbytande av varor som skulle exporteras till Sverige och som importerats från detsamma. ÄNTLIGEN fick jag den efterlängtade kaviaren som skall avnjutas på bästa sätt till morgonägget. Dock så har Emmi och Häger hittat en "scandinavian shop" här nere i hamnen som skall utforskas senare i vår(jag säger vår eftersom det bokstavligt talat känns som det nu när kvicksilvret börjar leta sig upp mot 15 grader och det är strålande sol på dagarna, ingen Sverige-väder-längtan här inte!)


Efter den korta seansen i Nice brände vi över gränsen till Italien och upp i bergen genom hårnålskurvor för att till slut landa uppe i Alperna där italienarna for fram och tillbaks i soldränkta berg, riktigt härligt! Tyvärr hade ju ingen av oss med sig skid-dressen men vi åtnjöt en lasagne och kollade på folket iaf!

Efter bergen åkte vi ner på en slätt och till staden Cuneo som låg vid början av Po-slätten och var omgärdad av höga toppar, vackert! Farsan som är en skidfantast blev sugen att dra på sig skidorna och ge sig ut i pisten men vi skulle ju även ner till kusten och kolla till vårt hus. Italienarna hade sagt att de hade börjat eller som det så fint heter på engelska "WIP= work in progress". När vi kom till huset visade sig att detta var en ytterst subjektiv och rolig definition för det som de ufört var att ha röjt lite sly ovanför huset, men de hade ju tagit första spadtaget iaf!

Efter detta skulle vi bo över i en stad som jag kallade imperiet(Imperia på italienska), den låg väster om Genova, nära Ventimigla och franska gränsen så det blev till att köra mycket den här dagen. Min moder och fader har genom många års erfarenhet blivit ett radarpar vad gäller körning(farsan) och kartläsning(morsan), nästan som en Colin McRae-kloning. Dock så överlät morsan kartläsandet till mig denna dag för att testa mina skills. Vi hamnade väl hyfsat rätt tycker jag med facit i hand fast det var någonting annat som blev föremål för debatt i den lilla Ford-bilen....

 När vi hade åkte igenom La Spezia(ort öster om Genova i Italien) så påpekade morsan att vi skulle tanka, jag o pappa avfärdade detta genom att i god tro anta att det måste finnas en mack senare längs kusten. Detta visade sig inte vara fallet så mätaren började visa oroväckande låg nivå i tanken, i ett desperat försök åkte vi upp i närmsta by men där fanns ingen tapp så långt ögat kunde nå. Däremot så slurpade nog bilen i sig lite extra eftersom det gick brant uppför....

Mamma hade vid det här laget surnat till ordentligt och sa ingenting utan blängde surt på de två idiotiska herrarna i framsätet. Vi fattade till slut ett rationellt beslut vilket var att dra ut på autostradan igen där det snabbt kom en skylt som visade "stazione servizio" och bilen var nytankad och glad för en resa västerut....men en rolig historia blev det av det lilla äventyret. Dock hade det ju varit en upplevelse att ta sig fram på obefintlig italienska/kroppspråk för att kommunicera med några lantisar på den italienska landsbygden...

Vägen vi körde på gick otroligt högt upp och längs den italienska rivieran är det betydligt mer dramatisk kust än i Frankrike vilket ni kan se på bilden nedan. Några djärva själar prövade även att få en adrenalinkick genom att hoppa fallskärm eftersom det är en ordentlig fallhöjd ner till havet pga. att bergen är så nära.




Den typiska arkitekturen i Italien med valvbyggnationer

En butik tillägnad Jean-Luc Picard

Fransmännen gillar verkligen Star-Trek, så till den milda grad att de låtit döpa en matbutik till den legendomspunna rollen captain Picard på rymdskeppet Entreprise. När jag vaknade i Linköping i ettan och som oftast hade föreläsning vid 10 var det perfekt att ibland snooza/slötitta på Star Trek som gick på morgonen innan man skulle masa sig iväg till skolan. Har aldrig sett serien innan dess men det var lagom underhållning innan man skulle skärpa intellektet vid universitetet.


Nu är detta givetvis min egen tolkning av märket Picard, det är i själva verket en skum, futuristisk butik med enbart frysvaror som finns lite överallt i Nice. Den enda likheten med en rymdserie är att det faktiskt ser ut som ett rymdskepp inuti. Här finns alla franska "klassiker" som grenouilles(grodor) och escargots(sniglar) väl införslutna i vakuumförpackning och nedfrusna. Dock så är detta inte en affär för mig eftersom mitt minimala, mikroskopiska frysfack på sin höjd endast tillåter ett litet grodlår känns det som.....blir verkligen förbannad eftersom jag måste göra om min kok-konst helt från linkan med storkok och matlådor. Så det blir ofta "ad-hoc-rätter" som kan förvaras ett dygn i kylen.

Har precis kört ett pass på gymet nu och kommit in i gamla takter igen, gött som ***! Idag var det jag och 8 Edith Piaf(läs gamla franska damer) som låg i jacuzzin och visst sneglade de lite på en.....dock inget stötande! :)

Monacobesök och fotbollsmatch

Snabb uppdatering den här gången, efter klagomål att jag är för slö för jag återgälda detta. Dock finns det risk att författaren anammar sin tidigare frekvens av inlägg senare i veckan :)

I lördags var jag, Christoffer och Emma på en snabbvisit till det lilla skatteparadiset/furstedömet Monaco, det ligger endast 20 minuter bort med tåg från Nice!. Tåget åkte längs kusten och vissa stationer låg verkligen idylliskt till med ett smäktande, azurblått Medelhav som slog taktfast in mot klipporna medan segelbåtar låg på svaj i bakgrunden.
Väl framme gick vi runt lite i hamnen och kollade på alla sjuka båtar som är en stående sevärdhet i varje småhamn längs kusten här nere. Det såg precis ut som i Cannes med fartyg som säkert ligger förtöjda 90% av året i hamnen och kostar hiskeligt med pengar samtidigt som asiater springer runt och städar de dagligen.



En av de sjukaste hade tom plasmaskärm UTOMHUS, helt sinnes, var bara helikopterplattan som fattades....

Sedan knallade vi genom den kända "Monte Carlo-tunneln" där bilarna brölar förbi i världens fart under racet senare i vår, helt sjuuukt smalt med tanke att bränna runt där i 300 knyck....vi kom sedan upp till det beröma casinot där det florerade Ferraris och Lamborghinis men mitt uppe i all lyx en hederlig Hisingstraktor!!(=Volvo för er ickegbgare). Kändisarna som var inne på stället hade en betjänt som lojalt körde in stekbilarna i garaget och flyttade på de ibland vid behov, bara för att få höra de sjuka ljud dessa motorer ger ifrån sig vid körning.


Man kommer inte så långt med en €20-lapp här.....de trodde nog jag skulle betala för att se på alla vrålåk men det var faktiskt gratis....







I söndags var vi på fotbollsmatch här i Nice med Mike(en sjyst britt som givetvis måste kolla på fotboll!), motståndet stod en av rivalerna Lyon för - seriettan med Källström i spetsen. Var dock inte läge att ställa sig upp och skrika på grov göteborska för då hade man trots att de inte skulle förstått ett ord blivit nedslagen, vi satt mitt i en Niceklack :)
Var en rolig upplevelse att se hur galna fransmännen är på matcher, Lyonfansen var dock de mest entusiastiska och skulle hålla på och klättra på stängslet när det blev mål och konstant skrika "ALLEZ!!!"....När det så blev mål tändes det bengaliska eldar som dock snabbt kvävdes av den stora polisstyrkan som var inkallad. Var nära att det blev bråk i slutet där vi satt pga snutarna hade sett ett gäng som hade fyrverkerier men vägrade erkänna. Vi lämnade därför stadion lite tidigare för att undvika eventuellt kaos, Häger kom med den smarta idén att gå en spårvagnshållplats "uppåt" och därmed undvika den värsta folkmassan så det gick smidigt att komma hem.

Jo resultatet blev 2-1 till Lyon désolément....men Källström skötte sig hyfsat iaf










Vad vore väl en bal på slottet?

Gårdagens upplägg slutade i ett annorlunda slut, ett spontant sådant som så ofta brukar vara de bästa! Så för att göra en kort historia lång...

Den enda skolan vi hade var en redovisning i HRM(=Human Resource Management för er icke-ekonomer), en ruskigt flummig kurs som jag  tidigare beskrivit så är alternativkostnaden skyhög genom att sitta hemma och läsa igenom lärarens 57 slides eller något liknande till varje föreläsning istället för att försöka spela lyhörd och ambitiös student och ge intrycket av att man förstår vartenda ord men har tankarna någon helt annanstans

Jag, Madde, Becca och två fransyskor blev tredje grupp att kackla om gammal raketforskning inom området "Intern kommunikation". Inför arbetet hade vi endast fått en instruktion(ja ni läste rätt! EN), presentationen skulle vara 20-30 minuter. Vi lyckades trots dessa bristfälliga ingångsvärden om vad vi egentligen skulle göra med facit i hand hyfsat. Redovisningarna här är precis som i Sverige, folket sitter med en melankolisk nästintill tafatt blick och drömmer sig bort från salen och låter orden flyga in som stekta sparvar i en örat och raskt flyga ut ur andra. Den uppgiften är att HÅLLA SIG VAKEN till varje pris eftersom läraren betygsätter om man är närvarande på lektionen. Så efter 3 timmar med presentationer var man lite mör men helgen väntade ju!

Jag hade bjudit in mig själv till min fadder(marockanskan från Toulouse) på sushikväll för att ameliorera(förbättra) min franska. Jag fick med mig Jenny också som också ville "pröva sina franska vingar" och en adress till fadderns studentlägenhet. Jag har inte lärt känna Nice så bra än att jag hittar om någon säger en gata så kvällen blev även ett test i orienteringskunskap. Efter lite knixande och trixande så hamnade vi trots allt på festen(sorry Jenny för allt upp-och-ner!). Väl framme snackades det på som aldrig förr främst om kulturella skillnader som vanligt(men det är ju så intressant!). Och bara franska pratades, kanske var några ord som man var tvungen att låna från engelskan men annars kändes det riktigt bra!

Tidigare under kvällen hade jag fått en inbjudan till "Le chateau"(en fransk version av "La Casa" i Linkan) för spontanfest, dökul!! Så jag knallade till "slottet" för att få mig en skön syn, denna sjukt stora fräsha lägenhet ligger längst upp i Nice högsta byggnad och givetvis var det tänt i ett rum där men kolsvart i resten av byggnaden :)

När jag kommer upp är det världens liv och efter många bultningar och samtal öppnar en glad Madde och vill dansa direkt, Carola på högsta volym och skumpan är öppnad! Dock så ville sällskapet att jag skulle köpt mer etanol på vägen så jag fick ge mig ner direkt för att fylla på förrådet(klockan var för övrigt två på natten vid det här laget). Jag köpte bla "Pastis" = som Ouzo i Grekland och Sambuca i Italien, anisbrännvin på franska som snabbt rann ner i våra strupar. Vi sjöng, skrålade och dansade så att två olika familjer kom och sa till oss så det lät nog ändå ut på gatan....men de fick höra Uggla, Orup och Gyllene tider iaf! 
                                       
                                       Utsikten från "Le Chateau" - inte fel att vakna till va?!!!
                                            
                                       
                                         Och på natten.....

Skall även tilläggas att det regnat i typ en vecka nu och blir det inte bättre snart tar jag ett flyg över Medelhavet till Afrika för där är det GARANTERAT sol =)


Gymkort kirrat!

Vill bara beskriva lite av det eufori-rus som strömmar genom kroppen just nu. ÄNTLIGEN!!! Efter två veckor av besök till gymet har jag nu äntligen kommit över ett gymkort här nere, eller "musculation" som det så beskrivande heter på franska. Ett stort TACK, DANKE unt MERCI skall riktas till Mackan som gjorde processen lättare här nere som kunde gått 1½ vecka snabbare om jag också bara spelat "dum turist" som han utryckte det och inte gav mig in i den franska snårskogen av papper....första gången jag skulle betala nämligen ville de ha:

1. Kopia på passet(är så van vid detta nu så det bekommer mig nästan inte...)
2. RIB - franska bankuppgifter
3. Kopia på studentkort
4. Carte Bleue = deras bankkort (den dagen den sorgen Campushallen vill ha alla dessa upg!)

Men tack vare att Markus sa att han inte hade detta så fick han betala med sitt svenska VISA och då var saken biff men mig nekande de pga jag hade ju redan lämnat in mina franska bankdetaljer och skulle då prompt betala med mitt franska bankkort...och då var jag ju tvungen att föra över pengar från Sverige och det tog tid, tid och tid. Men nu jädrar är det en glad Filip som går med ett leende på läpparna till "muskulerandet" och tar igen två veckors tappad träning!


Cannes revisited och Emmis födelsedag!

Igår var det Emmis födelsedag och det firades med bravur på en mysig fransk restaurang som våra festguider Pegah och Malin till slut hittade till. Det var en restaurang specialiserad på ost som fransmännen ju är kända för och det enorma utbud som det här landet har av denna vara. Alla rätter förstod vi efter en stund pga. den kryptiska menyn bestod av mer eller mindre ost. Eftersom inte hela sällskapet var frankofiler så var det svårt att förstå när kyparen började kackla på "grodlårska" först men sen visade sig att han snackade fullt förståelig engelska - pust! tyckte några av oss.
Jag inklusive några andra beställde "tartiflette" och det är kort sagt en potatisgratäng med lök och och skinka toppad med reblochon = en kalasgod fransk ost. Efter intagen middag begav vi oss till P&M:s crib där vi skålade för Emmi i skumpa och satt och skråla och hade trevligt!
När vi sedan gick ut var vi tvungna att vara knäpptysta pga. värdarnas lättirriterade grannar som bla. har skällt ut P&M x antal ggr när de två kommit hemranglandes. Som tur var väcktes de inte denna gång iaf....

Stället vi gick till var som att komma in i en myrstack och vara en humla....väldigt trångt! Det roliga när man gick in också var att man knödde sig in i ett rum som bäst kan beskrivas som en "luftsluss" där man skulle stå ett tag för att sedan bli insläppt på klubben, Star-Trek-känslan var befogad! Detta var pga att annars stördes närboende av ljudet, känns som att det är en del av hyran man betalar för när man bor i klubbdistriktet men iaf....
Vi hittade trots allt ett bord men när vi satte oss var vi ju tvungna att beställa ett helrör och fransmännen hade snabbt och smidigt fått sig en öl eller glas vin var så servitrisen pekade uppretat på oss nordbor. En snabb översiktskalkyl som jämförde marginalnyttan av ett helrör i förhållande till stället och centiliter alkohol per skalle bestämde vi för oss att byta ställe. Jag gick därefter hem för de andra skulle inte upp tidigt nästa dag till Cannes.


På "ostrestaurangen"

Dagen efter åkte jag alltså med en del utbytesstudenter och Jenny som bor på samma boende som jag till Cannes. Bussen kostade bara 1€! Men sen tog den också 2 timmar!!!! Och till Cannes är det 4 mil => 20 km/h var snitthastigheten.....de flesta slaggade/tittade ut genom fönstret och försökte hitta någon existensiell mening :)
Cannes var riktigt vackert och mysigare än Nice med mindre gator och en gemytligare känsla. Vi gick givetvis till "kändis-byggnaden" som ligger vid hamnen nära stan och plåtade lite, dock var det nu helt öde. Kan tänka mig att det kommer vara omöjligt att kunna komma ut på den här kajen när festivalen brakar loss i maj. Bredvid låg de stekigaste lyxyachterna jag sett på länge. Ryssarna sägs vara duktiga på att investera i skepp här nere och ALLA var givetvis registrerade i ngt skatteparadis i Karibien, vet inte vilken flagga det var men skulle gissa Caymanöarna eller något liknande...För att citera kära Madelene här nere så var flaggan "fitted" på båten(= den satt där den skulle helt enkelt)






Hälften av tjejerna såg ett roligt "tåg" som de var tvungna att ta kort på exakt samtidigt så därför ser det lite roligt ut

Nu har skolan dragit upp tempot lite också så denna veckan har jag två presentationer att förbereda så nu ger jag mig in i PP-djungeln igen....BONNE NUIT!

RSS 2.0