Hur mycket mjölk producerar en ko/dag?


Idag har jag varit och fyllt på mjölkförrådet och köpt två "sex-pack" = 12 L mjölk!!(en hyfsad del av en kossas dagsproduktion antar jag). Detta rör sig inte om 3,5:or utan om 1-liters mjölkpaket som fransmännen praktiskt säljer i förpackningar om sex stycken. Men då tänker svensken "det blir ett jädra massa drickande" men detta har fransmännen löst genom att använda en teknik som kallas UHT = upérisation à haute température vilket möjliggör att mjölken kan förvaras i rumstemperatur i svindlande två månader istället för en vecka som hemma. Däremot är det säkert någon avigsida med denna metod men är ju obeskrivligt smidigt att köpa en månadskonsumtion vid ett tillfälle!
Det kanske är några "snälla" bakterier som kolar genom upphettningen men har inte blivit allvarligt sjuk än så länge iaf...


"6-packen", dock är färgerna förvillande för här är lättmjölk "grön",
mellan är "blå" dock är fetisen densamma, "röd"


Var på Waynes i förrgår med utbytesgänget och röjde samt dansade till liveband, svängde loss ordenligt med Päivi - vår enda sköna finska här nere. En rolig irländare hakade på oss innan så jag fick snacka igenom Dublinresan som kommer ske om cirkus en månad, han tyckte inte vi skulle vara i Dublin utan åka till ngn stad på G på västkusten som han nämnde 20 ggr så han verkade vara rätt lokalpatriotisk :) Dock hade han varit i gbg så då åkte han ju upp på stegen direkt, och dessutom gillade han stan sa han. När bandet hade kört sin första låt bad jag om att få mikrofonen och skrek på äkta studentvis:

ÅÅÅÅÅ, OMSTART!!! (i lkpg säger vi så efter genomfört gyckel för att följa upp samma bedrift), dock fick detta lite svalare mottagande på Waynes än tex. på NH i linkan men det var iaf sjukt kul, folk röjde på! Sångaren förstod att det var svenska och drog någon mening som jag inte fattade ett ord av....

Tar det piano ikväll för imorgon har Hermano(ironiskt nog en brasilianare som skall ge sig ut i pisten för tredje gången i sitt liv och lärt sig allt om liftkort och pistkartor) fixat en skidresa över dagen till Isola 2000 som är en av Alporterna nära Nice så nu är det äntligen dags för skidpremiär!(dock lite sen men "bättre sent......") Det är detta som är sååå underbart med Nice, läget. Idag har man solat i nära 20 grader och imorgon är man och åker skidor - grymt är ordet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0